maanantai 7. helmikuuta 2011

Matkakokemuksia Norwegian halpalennoilta

Halpalentoyhtiöt ja halpalennot herättävät paljon ennakkoluuloja ihmisissä joten ajattelin kirjoittaa lyhyen yhteenvedon lentokokemuksistani Norwegianilla, jolla olen lentänyt useita kertoja Helsinki-Tukholma ja Helsinki-Oslo väliä työmatkoillani.

Varausprosessi
Norwgian halpalentojen varaus toimii netissä mielstäni erittäin sujuvasti ja helposti. Puhelinpalvelu on myös saatavilla mutta en ole sitä onneksi koskaan tarvinnut eli siitä en osaa sanoa mitään. Varaukset ovat onnistuneet aina kuten pitää eikä niiden kanssa ole ollut mitään ongelmia. Varatessa ilmaiseksi kulkevat matkalaukut on selkeästi kerrottu joten isojen matkalaukkujen maksullisuus Norwegian halpalennoilla ei pitäisi tulla yllätyksenä lentokentän Check-in -vaiheessa. Varausprosessi Norwegian halpalennoille on sujuvampi kuin monella kalliimmalla lentoyhtiöllä. Maksullisena ominaisuutena on istumapaikkojen varaaminen ennakkoon lisähinnasta. Yksin työmatkaa matkustaessa en ole koskaan sitä varannut. Silloinkin kun on ollut kollegoita mukana olemme saaneet vierekkäiset paikat melkein aina. Ainoastaan lapsen kanssa matkustaessa olen suosinut etukäteen paikan varaamista, vaikken uskokaan, että laittaisivat lasta erikseen koneessa.

Check-in Norwegian halpalennolle Helsingissä
Olen itse matkustanut useimmiten ilman ruumaan meneviä matkatavaroita, jolloin mistään ei huomaa lentokentällä olevansa menossa halpalennolle. Check-in tapahtuu samanlaisilla itsepalveluautomaateilla kuin mille tahansa lentoyhtiölle tullessa. Sen kerran kun olen matkustanut ruumaan menevien matkatavaroiden ei ruuhkaa tai jonoa ole ollut sen enempää kuin muillekaan yhtiöille mutta halpalentäjän aseman huomaa vain siitä, että check-in tiskejä on vain kaksi (joista usein vain yksi käytössä) ja ne sijaitsevat aivan sisääntuloaulan (Terminal 1) perällä. 

Norwegian halpalennot portilla ja boarding
Itselleni ei ole Helsingissä osunut bussikuljetuksia Norwegian halpalennoille vaan lennot ovat lähteneet aina suoraan portilta sisään koneeseen kävellen. Boarding ja porttijärjestelyt eivät eroa mitenkään muista lentoyhtiöistä.

Norwegian konekalusto ja palvelut koneessa
Norwegian lentää pohjoismaiden lentojaan useimmiten 148 paikkaisella Boeing 737-300 lentokoneella. Joskus on Oslon reitille sattunut myös isompi 186 paikkainen Boeing 737-800. Wikipedian mukaan Boeingin 737 -sarjan lentokoneet ovat ilmailun historian eniten myytyjä lentokoneita ja niitä on useilla lentoyhtiöillä. Koneiden siisteydessä en ole havainnut eroja kalliimpiin lentoyhtiöihin.

Pohjoismaiden lennoilla kiertää Norwegian halpalennoilla samanlainen kärrytarjoilu kuin kaikilla lennoilla mutta ainoana erona esimerkiksi Finnairiin on se, että kahvikupista ja/tai sämpylästä joutuu maksamaan muutaman euron. Kun puhutaan alle 1,5 tunnin lennoista en ole yleensä sitä kaivannut eli sekään ei ole ollut iso ongelma. Matkustamohenkilökuntaa on samaan tapaan koneessa kuin muidenkin lentoyhtiöiden lennoilla enkä ole heidän ystävällisyydessään huomannut eroja ainakaan huonompaan suuntaan.

Norwegian lippujen vaihtaminen/peruminenNorwegian lippujen peruminen ja rahojen saaminen takaisin ei ole mahdollista kuin kalliimmista Flex-luokan lipuista. Sen sijaan varatun lennon siirtäminen onnistuu muutosmaksulla, joka on 250 NOK eli noin 32 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että ihan halvinta 30 euron lentoa ei kannata siirtää mutta jos sattuu varaamaan Norwegianilta kalliimmat lennot sen lentoaikaa tai kohdetta on siis muutettavissa samanhintaisiin lentoihin maksamalla tuon maksun. Jos muuttaa lipun kalliimpaan lentoo, tulee maksaa jo maksetun ja uuden lennon lippujen hintaero lisäksi. (HUOM. Tämä on lyhyt referaattini Norwegianin sivuilla olevista monimutkaisista peruutusehdoista. Kannattaa tutustua niihin itse tarkemmin lentoa ostettaessa)

Yhteenvetona Norwegian pohjoismaiden halpalennoista voin todeta, etten itse ole huomannut oikeastaan muuta merkittävää eroa kuin koneessa olevan tarjoilun maksullisuuden. Mistään muusta ei ole huomannut olevansa menossa halpalennolle kun on lentokentällä tai lentävänsä halpalennolla itse lennon aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti