Ryanair lentää Suomesta Lontoon Stanstedin kentälle sekä Tampereelta että Turusta. Itse olen lentänyt viimeksi Turusta ja niinpä kertoilen matkakokemukeni siitä näkökulmasta.
Kokemuksia Ryanairin lentojen varaamisesta ja web check-in tekemisestä
Nämä kokemukset koskevat pitkälti mitä tahansa Ryanairin lentojen varaamista. Vaikka pidän halvalla lentämisestä ja olen mielestäni varsin kokenut halpalentoyhtiöiden kaikenlaisiin omituisiin rahastusyrityksiin, enkä polta niihin helposti hermojani, pidän Ryanairia yhtenä epämiellyttävimmistä halpalentoyhtiöistä varata lentoja. Toki nykyään tunnen heidän kotisivujensa omituiset temput kuten pop-up -ikkunassa avautuvat hotellimainokset sekä aina välillä kyseltävän turvakoodin naputtelun mutta kyllä ne silti ärsyttävät kokenuttakin asiakasta. Kokemattomalle halpalentojen varaajalle lentojen varaaminen ilman minkään maksullisen lisäpalvelun ostamista saattaa olla aikamoinen taistelu. Esimerkiksi kohdassa, jossa lentojen mukaan yritetään myydä väkisin lisämatkavakuutusta, tulee pitkästä maalistasta valita kohta Don't cover me, joka sijaitsee aakkostettuna pitkän maailman maat sisältävän listan keskelle. Varaan lennot aina ilman mitään maksullista lisäpalvelua varausvaiheessa ja suosittelen sitä siinä kohtaa muillekin. Maksullisia lisäpalveluita voi nimittäin helposti lisätä vielä verkossa tapahtuvan check-in yhteydessä ja jos tarvitse matkalaukkua ruumaan tai muuta, varaan ne itse yleensä sitten siinä vaiheessa kun tiedän tarkan matkatavarani koon. Ryanairin check-in ja boarding passien tulostaminenhan kannattaa aina tehdä itse verkossa sillä lentokentällä se on maksullista ja kallista. Matkatavarat kannattaa mitata ja punnita tarkasti sillä eri painoisilla ja kokoisilla laukuilla on omat maksunsa. Käsimatkatavaroita saa ilmaiseksi ottaa vain yhden ja sen kokorajat kannatta aina tarkastaa ennen halpalennolle lähtöä. Turun lentoasemalla lähtiessä käsimatkatavaraani ei ole koskaan mittailtu mutta punnittu on ja matkalta palatessa matkatavaroita saatetaan mitata paluulentokentällä.
Turun lentoaseman 2. Terminaali
Turun lentoaseman halpalentoterminaali eli 2. Terminaali sijaitsee rahtiterminaalin vieressä ja autolla tultaessa käännytään lentoasemalle johtavalta tieltä vasemmalle hieman ennen Turun lentoaseman pääterminaalia. Turun lentoaseman 2. terminaali on lähes kaikille paikalle saapuville ensikertalaisille järkytys mutta kokemuksieni mukaan se on ulkonäköään parempi paikka. Terminaali on erittäin pieni mutta toisaalta sieltä lähtee aina vain yksi lento kerrallaan, mikä tekee toiminnasta selkää ja suoraviivaista. Terminaalista löytyy WC, kahvio, minikauppa/kioski ja lasten leikkikulmaus sekä ulkona oleva tupakointialue. Paikka on karu mutta henkilökunta on pääosin ystävällistä ja hiljaisella lentoasemalla halpalentokoneen ei tarvitse odotella lähtövuoroja vaan kone pääsee laskeutumaan ja lähtemään kun on valmis. Suurin miinus on osittain ulkona tapahtuva jonotus, mihin suomalainen ilmasto tekee välillä omaa eksotiikkaansa.
Ryanairin halpalento - lentokokemuksia Turku-Lontoo Stansted halpalennolta
Ryanair Turusta lähteävät lennot lentävät useimmiten Boeing 737-800 lentokoneilla, joita esimerksi Norwegiankin käyttää. Ryanairin halpalentokoneet eivät välttämättä ole kovin vanhoja mutta pikaiset siivoukset jättävät koneisiin toki aina omat jälkensä ja pieni nuhjaisuus niissä usein on. Ryanairin halpalentojen myyntikärryn hinnat ovat mielestäni aikalailla lentoasemakahvilan hintoja vastaavia eli toki hintavia mutta eivät mitään ryöstöhintoja. Tax-free tarjouksia en itse juuri lennoilta osta mutta, jos olet jatkamassa lentokenttäkuljetuksin, kannattaa tarkastaa etukäteen millä hinnalla lentokenttäkuljetukset saa maista sillä Ryanairin lennoilta niitä saattaa saada edullisemmin. Esimerkiksi Lontoo Stanstedistä halvin kuljetus Lontooseen on bussi mutta kalliimpi Stansted Express -juna on nopeampi. Jos päädyt Lontoon Cityn lähelle vievään Stansted Express junaan, sen lippuja Ryanair myy Lontoon lennoillaan ja ainakin aina matkustaessani niitä on ollut kampanjassa myynnissä halvemmalla kuin lentoasemalla.
Aikataulullisesti Ryanair lentää varsin usein jopa aikataulusta hieman etuajassa. Halpalentoyhtiöthän toimivat niin, että koneet vaihtavat matkustajia erittäin nopeasti ja lentokone lähtee saavuttuaan lähes heti uudelle lennolle ja aikataulussa pysyminen on tässä businessmallissa erittäin tärkeää. Siksi erittäin iso osa Ryanairin halpalennoista lähtee ajoissa mutta toisaalta tämä halpalentomalli johtaa äkillisten ongelmien sattuessa aikataulumyöhästelyjen nopeaan kertautumiseen ja venymiseen. En tiedä olenko ollut onnekas mutta itselleni Ryanairin halpalennoilla ei ole koskaan osunut myöhästymisiä. Toki lennänkin Ryanairilla lähes pelkästään silloin kun lentoja on tarjolla erittäin halvalla ja nämä ovat myös hiljaisimpia ja vähäruuhkaisimpia aikoja.
Kokemuksia Lontoo Stanstedin lentokentältä
Lontoon lentokentistä Heathrown jälkeen lähempänä oleva halpalentokenttä on Gatwick, jonka jäljkeen tulee Ryanairin ahkerasti käyttämä Stansted. Tämäkään ei toki ole Lontoon kaukaisin halpalentokenttä sillä Lontooseen lennetään myös vielä kauempana olevalle Lutonin kentälle. Esimerkiksi Wizzair lentää monet lentonsa Lontoo Lutonin kentälle. Stanstedin kenttä on toki kaukana Lontoon keskustasta mutta yhteydet Stanstedin kentälle ovat hyvät ja Stanstedin kentällä on Lontoon mittapuulla edullisia lentokenttähotelleja. Jos joutuisin yöpymään Stanstedin kentällä tarkistaisin aina ensimmäisenä Radisson Blu hotellin hinnan, sillä se on Stanstedin lentokenttähotelleista lähin ja sieltä pääsee jopa yhdyskäytävää lentokentälle. Toki muutkin lentokenttähotellit ovat lähellä mutta juuri ja juuri sen matkan päässä, että edellyttävät shuttle bus -kuljetusta, joka taas vie oman aikansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti